Ako prispôsobiť industriálne bývanie vašim potrebám v  novostavbe

Mám záujem

Industriálne bývanie (alebo industriálny štýl bývania) je dizajnový smer, ktorý čerpá inšpiráciu z priemyselných priestorov, ako sú továrne, sklady a dielne. Tento štýl je charakteristický surovými a neopracovanými prvkami, ktoré v minulosti slúžili predovšetkým praktickým účelom, no dnes sú súčasťou moderného interiérového dizajnu.

Typické prvky industriálneho štýlu

Industriálne bývanie často využíva otvorený priestor, otvorený pôdorys, kde sú minimálne steny a jednotlivé časti interiéru na seba voľne nadväzujú. Môžeme pozorovať, že viditeľné konštrukčné prvky ako sú rúry, tehlové steny, betónové podlahy, oceľové nosníky a drevené trámy sú často nechávané v pôvodnom stave a slúžia ako dekoratívne prvky. Použité sú surové materiály ako betón, kov, tehla, drevo, sklo a  koža. V tomto štýle je to bežné. Povrchy sú často nedokončené alebo len minimálne opracované, čo dodáva interiéru autentický vzhľad.

Nábytok v industriálnom štýle je zvyčajne jednoduchý, funkčný a často vyrábaný z kovu alebo dreva. Často sa využíva recyklovaný nábytok alebo prvky s viditeľnými známkami používania. Industriálny štýl preferuje neutrálnu farebnú paletu ako sú odtiene šedej, bielej, čiernej, hnedej a metalických farieb. Farebné akcenty sú skôr minimalistické a jemné. Industriálne svietidlá sú často inšpirované továrenským osvetlením – kovové lustre, závesné lampy s jednoduchými tvarmi alebo odkrytými žiarovkami.

Tipy a triky, ako prispôsobiť industriálne prvky vašim osobným potrebám a vkusu, aby ste vytvorili unikátny a komfortný domov

Prispôsobenie industriálneho štýlu vašim osobným potrebám a vkusu môže byť zábavné a kreatívne. Tu je niekoľko tipov a trikov, ako vytvoriť unikátny a komfortný domov, ktorý kombinuje surové industriálne prvky s osobným šarmom.

Zjemnite surovosť textíliami

Pridajte mäkké textílie ako je napríklad koberec s dlhším vlasom, vankúše, závesy a  prikrývky. Tieto prvky pomôžu zjemniť drsnosť industriálnych materiálov, ako je betón a kov. Vyberte si textílie v neutrálnych farbách alebo s jemnými vzormi, ktoré budú ladiť s industriálnou paletou. Taktiež použite prírodné materiály pri výbere podlahy. Zvoľte drevené podlahy alebo drevený nábytok s prírodnou textúrou - ten krok môže pridať teplo a útulnosť.

Kombinujte staré s novým

Industriálny štýl sa dobre kombinuje s vintage nábytkom a dekoráciami. Staré kovové stoličky, drevené truhly alebo retro lampy môžu pridať charakter a príbeh. Zamerajte sa na funkčný dizajn, kde sa staré priemyselné predmety transformujú do užitočných kúskov. Napríklad staré rebríky sa zvyknú používať ako  police.

Hrajte sa s osvetlením

Okrem hlavných svetiel použite stolové lampy, stojanové lampy alebo LED pásy na zvýraznenie určitých oblastí a vytvorenie útulnej atmosféry. Teplejšie svetelné tóny môžu vyvážiť chladné kovové a betónové prvky, čím priestor získa viac hĺbky a pohodlia.

Personalizujte dekorácie

Industriálne prostredie je skvelým plátnom pre výrazné umelecké diela. Môžete použiť veľké obrazy, grafiky alebo fotografie v jednoduchých rámoch. Vystavte svoje obľúbené umelecké diela, ktoré dokonale doplnia priestor, v  ktorom sa budete cítiť príjemne.

Nezabudnite ani na živé rastliny, ktoré dokážu dodať život a  farbu priestoru. Vyberte robustné rastliny, ktoré sa dobre hodia do industriálneho prostredia, ako sú sukulenty alebo veľké kaktusy.

Vytvorte kontrasty

Kombinujte hladké a lesklé povrchy s drsnými a matnými. Napríklad lesklé kuchynské spotrebiče v kombinácii s tehlovou stenou alebo betónovými doskami. Pridajte vrstvy rôznych textúr, ako je kombinácia kovu s drevom, skla s kameňom alebo kože s textilom.

Farby na mieru

Aj keď industriálny štýl preferuje neutrálne farby, môžete pridať farebné akcenty prostredníctvom nábytku, umenia alebo dekorácií. Farby ako hlboká modrá, smaragdová zelená alebo horčicová žltá môžu priniesť život do priestorov. Ak máte radi umenie alebo fotografie, použite industriálne prvky ako kovové rámy alebo drôtené panely na vystavenie vašich obľúbených kúskov.

Vytvorte zóny a pohodlné miesta

Počuli ste už o zónovaní priestoru? V otvorených priestoroch použite nábytok na vytvorenie rôznych zón – napríklad pohovka alebo koberec môžu oddeliť obývaciu časť od jedálenskej. Ak máte veľký priestor, vytvorte malé útulné kútiky, kde si môžete oddýchnuť – napríklad pohodlné kreslo vedľa okna s dobrým osvetlením na čítanie.

Prispôsobenie industriálneho štýlu vášmu vkusu je o kombinovaní jeho surovosti s prvkami, ktoré reflektujú vašu osobnosť a vytvárajú útulné, funkčné prostredie. Týmto spôsobom dosiahnete jedinečný interiér, ktorý je moderný, ale zároveň pohodlný a príjemný na bývanie. Industriálny štýl sa hodí predovšetkým do väčších a vzdušných priestorov, no s trochou kreativity sa dá aplikovať aj v menších bytoch alebo domoch. Je obľúbený pre svoj moderný, no zároveň surový a autentický vzhľad, ktorý môže vytvoriť jedinečnú atmosféru.

Zavolať   +421 903 415 732
crossmenu